A polgármester - Főoldal
Főoldal

Krízis tartalékot kell képezni

Az Európai Unió Bizottsága a közvetlen támogatásokat érintõ, azokat csökkentõ jogszabályt fogadott el, amelynek alkalmazása Magyarország számára is kötelezõ. Ennek oka, hogy a közvetlen támogatások finanszírozására szolgáló éves támogatási összeghatárral kapcsolatban az elõrejelzések azt mutatják, hogy egy adott pénzügyi évben annak túllépése várható, a tagállamok részére az unióból járó közvetlen kifizetési összegeket csökkenteni kell. A krízistartalék képzése minden évben kötelezõ, ezért az úgynevezett pénzügyi fegyelem miatti csökkentés a jelenlegi pénzügyi idõszak végéig, azaz 2020-ig alkalmazandó.

Ennek értelmében minden 2000 EUR-t meghaladó, érintett közvetlen kifizetést 1,302214 %-kal kell csökkenteni a 2014-ben beadott közvetlen támogatási kérelmekre vonatkozóan. Ezt a csökkentést a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a 2014. évi közvetlen támogatási jogcímeknél 2014. december 1-i kifizetései után a teljes támogatási összegre alkalmazza. Az elõlegek kifizetése során ezt a rendelkezést még nem kellett alkalmazni, de a végkifizetéskor a teljes támogatási összegre érvényesíteni kell a csökkentést.

A pénzügyi fegyelembõl adódó támogatáscsökkentést az alábbi jogcímek együttes összegén kell elvégezni: egységes területalapú támogatás (SAPS), különleges tejtámogatás, különleges rizstámogatás, kérõdzõ szerkezetátalakítási támogatás, dohány szerkezetátalakítási program, zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás, biztosítási díjtámogatás, elkülönített cukor támogatás, elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás, elkülönített bogyós gyümölcs támogatás.

Lássunk egy példát! Amennyiben egy termelõ összes megállapított közvetlen támogatásainak összege nem éri el a 2000 eurót, a teljes forintra átszámított összegre jogosult.  Amennyiben a megállapított közvetlen támogatásainak összege 5000 euró lenne, akkor 2000 + (3000 csökkentve 1,302214%-kal) 2960,93 = 4960,93 euró forintosított támogatásra számíthat.

Forrás: FM Sajtóiroda)

Aktuális
Geotermikus beruházás Tamásiban(energetika)Akár 30 ezer lakás is megújulhat(energetika)További forrásokat a fejlesztésekhez!(Európai Unió)A közlekedés a fejlődés motorja(Európai Unió)Krízis tartalékot kell képezni(Európai Unió)Körvonalazódnak az Uniós támogatások(Európai Unió)Döntő kérdés a kibocsátás csökkentése(Európai Unió)Szoros eredmény várható a szavazáson(Európai Unió)Gyermekszegénység az EU-ban(Európai Unió)Hogyan áll össze az EU költségvetése?(Európai Unió)Előleg a pályázatokra(Európai Unió)Lényeges eleme a TEKI visszaállítása!(gazdaság)Jelentősen bővül a feladatkör(gazdaság)Kedvező az ország megítélése(gazdaság)A versenyhátrányt kell ledolgozni(gazdaság)Finnország lendületben(gazdaság)Gondban a fiatalok(gazdaság)Rendkívüli támogatás(gazdaság)Könnyítés a gazdálkodóknak(gazdaság)Új fejezet 180 település életében(gazdaság)Úton a stabilitás felé(gazdaság)Szombathely a munkahely teremtésért(gazdaság)Kaposvár: cél a „zöld város”(gazdaság)Okos város, okos otthon(innováció)A győri vállalkozások támogatásáért(innováció)Egyre nő a GMO-ellenes tábor(környezetvédelem)Értékes magyar tapasztalatok(környezetvédelem)Tata tovább gazdagodik(környezetvédelem)Közkinccsé tennék az eredményeket(környezetvédelem)Okostelefon a közigazgatásban(közélet)Mindig meglátják az embert(közélet)Laikus ápolókat képeztek(közélet)Huszonegy települést támogattak(közélet)Stratégia célokat támogatnak(közélet)Megújult Visegrád történelmi városközpontja(közélet)Hódmezővásárhely: javuló ivóvíz-minőség(közélet)Közösségi munka – kulturális közfoglalkoztatás(közélet)Cél: az átlátható rendszer(közélet)„Legyen jobb a gyermekeknek!”(közélet)Növekvő önkormányzati feladatok(közélet)A korszerű tudás a fejlődés záloga(mezőgazdaság)Tízmilliárd forintos program(oktatás)Hatalmas fejlesztések Veresegyházán(oktatás)Megkétszereződött az egyházi jelenlét(oktatás)Együttműködés a zalai mérnökképzésért(oktatás)Rekordmezőny Győrben(sport)
Főoldal      |      Impresszum      |      Adatvédelem